Mit jelent a minimalizmus?

A minimalizmust sokféleképpen lehet értelmezni. Van aki anyagilag minimalista, van aki a minimalizmust mint stílust szereti, és vannak azok, akik egy teljes életet élnek eszerint az irányzat szerint. Ebben a bejegyzésben kifejtem, mit is jelent a minimalizmus mint életforma.

pexels-pixabay-509922.jpg

A minimalizmus mint életforma sokak szerint annyiban nyilvánul meg, hogy ebben a stílusban van berendezve az illető lakása, kevés cucca van, és nem vásárol sohasem. Nos ez így ebben a formában nem igaz. Aki minimalista, attól még vásárol, és egyáltalán nem biztos, hogy csak minimalista design bútorai vannak a lakásban, és az eszközei is ebben a stílusban pompáznak. Az tény és való, hogy aki minimalista, kevés beredezési tárgyal rendelkezik, kevés eszközzel, de minden dolgának funkciója van, nincs felesleges tárgy a lakásban, és minden tárgyát szereti, használja.

A minimalista nem vásárol feleslegesen cuccokat hirtelen fellángolás miatt, le tudja küzdeni az a rátörő érzést, hogy valami azonnal kell neki, mert tudja, ha nem használja azt az adott tárgyat, akkor csak kallódni fog a lakásban, porfogó lesz. Nem ül fel a reklámoknak, és nem upgradel minden évben a legújabb elektronikai kütyükre, mert felesleges, hanem teljesen kihasználja azt, ami éppen van neki. 

A minimalista nem halmozza fel a tárgyakat, nem gyűjtöget. Sokan észre sem veszik mennyi dologt felhalmoznak a lakásban, holott nem vásárolnak feleslegesen cuccokat. Csak az évek során az ajándékba kapott dolgok, a már elhasznált de kidobásra nem került ruhák, kütyük felhalmozódnak, és egy dobozban vagy a fiók alján kötnek ki észrevétlenül, és egyszer csak csodálkozunk, hogy nem férünk el a lakásban. Mi szokott ilyenkor történni? Nagyobb lakásba költözünk, hogy elférjenek a cuccaink, és ugyanott folytatjuk a gyűjtögetést, ahol abbahagytuk.

Mi a megoldás? A megoldás az, hogy válogasd át a cuccaid, amit nem használsz, szabadulj meg tőle, hidd el ha eddig nem hiányzott az évek óta a polcon vagy a fiókban porosodó kacat, ezután sem fog, ha megválsz tőle. El kell hagyni a ragaszkodást a tárgyak felé, a jó lesz még valamire gondolkodást mert a végén a saját kacatainkba fogunk megfulladni. Hidd el, hatalmas szabadságot fogsz érzeni, amint elkezdesz szelektálni a cuccaid közt, és kidobsz mindent, amire nincs szükséged. Ha kidobni nem akarod, akkor ott van az az opció is, hogy eladod, elajándékozod, ezáltal másoknak is segítesz.

Attól mert a lakásod minimalista stílusban van berendezve, és kiszelektáltál pár cuccot, még nem leszel minimalista. A minimalizmus a kacatmentességről szól, a fenntarthatóságról, és egy teljesebb tisztább életről.

A minimalizmus nem könnyű életmód, és igen nagy elkötelezettség, tudatosság szükséges hozzá, de így egyszerű kacatmentes életet teremtesz magadnak, ahol sokkal jobban fogod magad érzeni. Végső soron a minimalizmus nem egy cél amit el kell érni, ez nem egy verseny. Ez egy út, amelyen megtanulod értékelni a fontos dolgokat az életben, és megszabadulni mindentől ami nem fontos.